Ronnie

Uenige om kosthold i diabetesforbundet!

No Comments

Avstanden er stor i kostholdsdebatten, viste et møte mellom «lavkarbodronning» Sofie Hexeberg og Diabetesforbundets ernæringsrådgiver Anne-Marie Aas.

Av Sven Grotdal
Publisert  10.06.11 hos www.diabetes.no

De to møttes til duell foran et par hundre leger og annet helsepersonell under konferansen Diabetesforum i Folkets Hus i Oslo. Hexeberg er privatpraktiserende lege, mens Aas er klinisk ernæringsfysiolog knyttet til Oslo Universitetssykehus Aker. Begge jobber med mange diabetespasienter, men de gjør det fra ganske ulike ståsted:

– Mye sukker og stivelse fører til mye insulin, som igjen fører til økt fettlagring, redusert fettforbrenning og økt sukkerhunger, argumenterte Hexeberg.
Hun mener at fedme og diabetes må møtes med lite karbohydrater, gjerne ned mot 5 % av det daglige energiinntaket. Hun viste dessuten til at flere studier ikke påviser noen sammenheng mellom hjerte- og karsykdom og mettet fett, som er hennes anbefalte erstatning for karbohydratene som fjernes.

Uenig

Ikke uventet var Aas ?grunnleggende? uenig, og hun trakk fram flere epidemiologiske studier som sier det stikk motsatte om mettet fett og hjerte/kar. Og:

– Fett inneholder over dobbelt så mye kalorier som karbohydrater og gir også minst metthetsfølelse.  Karbohydratene inneholder dessuten mange viktige næringsstoffer, både fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Karbohydratene er dessuten kroppens viktigste drivstoff under fysisk aktivitet.

Med andre ord: Mens Hexeberg predikerer lavkarbo, er Aas tilhenger av lavfett, selv om også hun kan se fordeler med redusert inntak av karbohydrater for å oppnå vektnedgang. Et lavkarbokosthold over tid, hadde Diabetesforbundets ernæringsfaglige rådgiver derimot vanskelig for å støtte, av to grunner: Det finnes ikke studier som sier noe om den fysiologiske langtidseffekten, og en diett ?skal være til å leve med?.
– En stor amerikansk undersøkelse konkluderer dessuten med at en kaloriredusert diett gir effekt, uavhengig av sammensetningen av fett, karbohydrater og proteiner, viste hun til.

Kostholdsforvirret

Avslutningsvis, etter at møteleder Kathrine Hestø Hansen hadde lansert nyordet ?kostholdsforvirret?, var temaet ?Hva kan vi enes om??.  Og nyordet ble bekreftet:

– Det må være balanse mellom mengde mat man spiser og hvor mye energi man forbruker ved å være fysisk aktiv?, det kan vi vel enes om, spurte Anne-Marie Aas.

– Fysisk aktivitet er greit, men insulinet er mye viktigere, svarte Sofie Hexeberg, som tidligere i debatten hadde hevdet at insulin har store skadevirkninger på kroppen.

Dette fikk Anne-Marie Aas til å reagere. Hun viste til at insulin er et livgivende hormon, og at ?du kan ikke lagre noe du ikke har spist?.

– Vi er veldig hormonelt styrt og ikke noen forbrenningsovn, var svaret fra Hexeberg.

Uenighet underveis også om blant annet LDL- og HDL-kolesterol, viste i løpet av det halvannen time lange møtet at svarene på hva som er et sunt og effektivt kosthold for personer med diabetes, er både mange og vidt forskjellige. Hexeberg har sine svar klare og spikret, og i løpet av høsten kommer Diabetesforbundet med sine konkrete kostholdsråd.

Leave a Reply