Ronnie

Hjertekirurgen Dwight Lundell om hva som virkelig gir hjertesykdom

No Comments


Jeg leser på kostdoktorn.se i dag at han har blitt overøst av mail og tips om hjertekirurgen Dwight Lundells artikkel: “World Renown Heart Surgeon Speaks Out On What Really Causes Heart Disease” fra 1. mars 2012.

Les hele den engelske versjonen her.

Les svensk oversettelse her

Kolesterolhysteriet startet med at Forsker Ancel Keys mente å ha funnet sammenhengen mellom fettinntak og forekomsten av høye kollesterolverdier. Noe han mente førte til hjerte- og karsykdommer og død. Problemet var at han utelatte 14 land av sitt studie og publiserte 7 av landene som bekreftet hans syn.

Da myndighetene i en rekke land gikk ut med informasjonskampanjer, på starten av 80-tallet, om at fett var farlig hoppet industrien etter og startet produksjonen av fettfattig mat og drikke, såkalt “light produkter”. Når man fjerner fett fra kosten må noe annet tilføres var karbohydrater løsningen. Med tanke på at karbohydrater kun inneholder 4,1 energi% sammenliknet med fett som inneholder 9,1 energi%, må man tilsette over dobbelt så mye karbohydrater som fett for å havne på det samme nivået energi%. Skremmende.

Siden starten på 80-tallet har forekomsten av våre livsstilsykdommer eksplodert. Antall dødsfall av hjerte- og karsykdommer har riktignok gått ned i Norge. Men tilgjengeligheten for hjelp, muligheten til å tilkalle hjelp og utstyr/medisiner for å hindre dødsfall har vesentlig endret seg siden 80-tallet. Jeg tenker på antall ambulanser, mobiltelefoner, utstyr, medisiner osv. Før mobiltelefonen ble vanlig måtte man hjem for å ringe etter en ambulanse for å få hjelp, mens nå har de aller fleste en telefon i lommen. I tillegg har ambulanser mer tilgjengelig utstyr/medisiner for å hindre dødsfall. Altså hjelpen kommer vesentlig raskere enn før og hjelpen er større.

Ser vi på kosten i en historisk sammenheng utgjør myndighetenes kostråd de siste 40 år 0,002 prosent av vår evolusjon på 2.000.000 år. Kan det tenkes at maten vi spiste i 99,998 prosent av vår evolusjon var korrekt? Og at maten vi spiser i dag er gal?

Er det på tide å endre kunnskapsbøkene og myndighetenes råd innen ernæring og kosthold? Vi kan virkelig ikke håpe at livsstilsykdommene vi står overfor går over av seg selv. Løsningen er enkel: “Spis det evolusjonen har tilpasset oss, ikke industrien”.

Artikkelen til dr Dwight Lundell er med på å skape et etterlengtet paradigmeskiftet. Wikipedia: paradigmeskifte

Leave a Reply